2013. november 11., hétfő

Vénasszonyok nyara

Bizony az idei ősz is kedvez mindazok számára, akik szeretnek kint lenni a szabadban. A megbolondult időjárás, a felfordult évszakok nem csak március végi havazást hoznak nekünk, hanem gyönyörű napsütéses, ökörnyálas november elejét is. Tomiék hittek az időjósoknak és úgy gondolták, kihasználjak ezt a szép időt és ellátogatnak az RSD-re egy kis csukázásra. Hála Istennek nem felejtettek el szólni nekem sem!

Tomi cimborám és Pali régóta hajkurássza együtt a kapitális pontyokat, azonban idén átkeresztelkedtek pergető horgásszá is. Jól is tették. A házigazda Pali volt, akivel futólag már találkoztam korábban, ám ez volt első közös pecánk. Az indulást most sem siettük el, így a csónak vízre helyezésével kb. fél 10-re készültünk el. Bár tudtuk, hogy szép időre számíthatunk a partra érve ez a látvány fogadott minket:

 néhány méter volt a látótávolság

itt már elkezdett kitisztulni

Nem is bántuk, hogy nem keltünk korábban, ilyen ködben sok csali végezné a nádasok közepén. Mire minden cókmókot összeszedtünk és elindultunk már majdnem 10 óra volt. Ekkor már kezdett felszakadozni a köd és percről percre láthatóan javult a helyzet. Éreztük, hogy nem lesz gond a hőmérséklettel. A terv szerint egy fentebb található nádszigetnél kezdtük a dobálást, majd lefelé haladva akartuk végigpásztázni a partközeli sávot. A srácok egy-egy spinning bottal, én egy spinning és egy casting felszereléssel terveztem végigcsapkodni a napot. Ledobtuk a horgonyt és már lendültek is az első dobások. Pali a nádsziget sarkát dobta meg és éppen csak elindította a körforgóját, egy jelentkező már is akadt horgára.


Tomival nem akartuk elhinni a történteket, ilyen kezdéssel eddig csak beszámolókban találkoztunk. Még dobtunk párat, aztán elkezdtük körbejárni a nádszigetet.

A második megállónál Tomasz egy 7 cm-es ezüst Berkley wobblert tett fel. Ösztönei jót súgtak neki, hisz nemsokára ő is fárasztotta a nap második csukáját. Nekem itt már kezdett kínos lenni a helyzet, a két bojlis simán alázott az első fél órában. Úgy döntöttem, hogy taktikát váltok, és a plasztikot wobblerre cserélem. A víz amúgy is sekély volt és eddig a félvízen húzott csalik bizonyultak sikeresnek Egy Cormoran Aykido Minnow Ghost Yamame-t tettem fel a peremfutós cuccra. Ennek a csalinak iszonyú jó mozgása van és a színe sem utolsó. Eddigi két bevetése alatt nem sikerült halszájba csempésznem, most viszont éreztem, hogy működnie kell. Sejtésem helyesnek bizonyult, egy az előzőekkel méretben tökéletesen megegyező csukát sikerült akasztanom. A kapás inkább elnehezedős volt, a hal védekezése viszont példásnak bizonyult. Háromszor is a csónak alá tört, és nagy kirohanásaival többször is lehúzott egy kevés damilt az orsóról.

nem nagy, de ez is örömet okozott

Ezek után már kicsit megkönnyebbülve dobáltam tovább. Egy órán belül mindhármunknak sikerült összehalaznia a kezét, innentől kezdve nagy baj nem történhetett, az élmény már megvolt mindannyiunknak.

A srácok felváltva körforgóval és természetes színű wobblerekkel manipuláltak, én egy idő után az Aykido-t és a spinning botot nehezebb csalikra és multis botra cseréltem. A pálcám egy egyrészes 8-38 grammos Nano-Cor, az orsó pedig egy Black Star BC, szintén Cormoránéktól. A bot úgy érzem évekig hű társam lesz, az orsót pedig (Webfishingék javaslatára) a módszer elsajátításához vásároltam. Jövő tavasszal egy kategóriával feljebb lépek, de kezdeni úgy gondolom tökéletes választás volt.  Sok hasonló árkategóriájú orsót megtekergettem és kijelenthetem, hogy érzésre ez tűnik a legkomolyabbnak. Arról, hogy a többivel milyen a dobás, nyilván nem tudok érdemi infókkal szolgálni, de a minimális kotyogás és visszaforgás, illetve a fém ház engem meggyőzött. Na de vissza a halakhoz...

A napot egy nagyobb felhő ismét eltakarta, ekkor úgy éreztem eljött az ideje egy ezüst támolygónak. Még meg is jegyeztem a srácoknak, hogy figyeljék meg, most fogok halat fogni. Néhány percen belül határozott ütéssel és fejrázással beköszönt a következő jelentkező. A bevágásom nem ült, és mérgemben már el is kezdtem szentségelni, mire két tekerés után ismét elkapta az Orklát a kis kroki. Nagyképű kijelentésemtől így megmentett a nap negyedik csukája.


Az óra lassan delet ütött, amit már harangszó nélkül, pusztán gyomrunk korgásából is érezhettünk, így elindultunk vissza a házhoz.

A gyors ebéd után visszaültünk a csónakba és a nyaraló alatti szakasz nádfalait kezdtük átvizsgálni. Ekkor már igencsak meleg volt, simán pólóra vetkőzve horgásztunk. A halak kapókedve is kicsit alábbhagyott, sokáig üres dobások következtek. A második fordulót bár kevésbé vagányan, de ismét Pali indította. A méret a már megszokott 40 körüli volt.


A délelőtti forduló után a délutáni kissé prikézsiásnak bizonyult. A halak innentől kezdve nem szívesen adtak jelet magukról. Pali még egy csukával dühített minket, ami a közvetlenül a szákolás előtti pillanatban meglépett. 

Azért most sem sikerült okostojások nélkül megúszni a pecát...Hazafelé menet az utolsó parkolások egyikénél egy kis nádcsomó környékét dobáltuk. Egy spori láthatóan felénk csónakázott, de nem túlzottan zavart minket a dolog. Pali egy rontott dobása a nádcsomó tetején landolt, pont akkor, mikor a tag már szinte mellénk ért. Nem is kellett neki több elkezdte a mondókát, hogy mit képzelünk mi, hogy szétdobáljuk a NÁDCSOMÓJÁT! Valószínűleg direkt akarjuk méregdrága csalik árán is szétszaggatni az Ő nádját... A csaliszabadítás után beindítottuk az orosz kávéfőző motort és odébbálltunk. Jobb a békesség!

Összességében egy csodás napot zártunk 2-2-1 hallal. Jöhetett volna egy picit több, de csöppet sem voltunk elégedetlenek, így is nagy élmény volt a peca, szép időben jó társaságban.

 végezetül a két halhozómról egy közös kép



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése